In Thailand is het heel gewoon dat men na het gebruikelijke “sawasdee”, hetgeen welkom betekent, vraagt “kin khao laeo ka ?” oftewel; heeft u al gegeten?
De Thais kunnen dit op elk moment van de dag vragen omdat zij erg flexibel zijn met het tijdstip waarop er gegeten wordt.
Thais eten ook meerdere, kleinere maaltijden op een dag. Vooral op het platteland zijn de mensen erg gastvrij en wordt er overal gevraagd of je al gegeten hebt en wordt er eten aangeboden.
Eten is iets wat je gemeenschappelijk doet met familie, vrienden en kennissen. Gezeten aan een grote tafel of op een grote mat op de vloer. Bij de maaltijden wordt water gedronken maar ook bier en thaise whisky meestal gemengd met soda of water.
Het hoofdbestanddeel van de maaltijd is de rijst. Rijst wordt gegeten als ontbijt, lunch, diner en als tussendoortje. De rijst is heel belangrijk, het Thaise woord voor “eten” is “kin khao”, hetgeen letterlijk vertaald betekent : eten van rijst.
Naast de rijst worden er diverse bijgerechten gegeten zoals; curries, salades, groente- en vleesgerechten etc. Alle gerechten variëren in smaak van zoet tot zuur, van mild gekruid tot héél pittig !
Ook soep eten de Thais bij de hoofdmaaltijd en niet zoals wij gewend zijn als voorgerecht.
Thais eten met lepel en vork, de ingrediënten van de diverse, meestal roergebakken, gerechten zijn reeds bij de
bereiding tot “hapklare”porties gesneden. Dus men ziet zelden een mes op tafel.
Eetstokjes worden alleen bij (Chinese) noedelsgerechten gebruikt.
In het noorden van Thailand eet men veel kleefrijst, deze rijst wordt met de hand gegeten. De met de hand gevormde rijstballetjes worden in de diverse sausen gedoopt. Als nagerecht geven de Thais de voorkeur aan gemengd vers fruit. Door het gunstige klimaat en de gezonde bodem is er het hele jaar een overvloed aan vers fruit en vruchten.